Αν και το οικονομικό επιτελείο ανέδειξε την ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών λόγω των δυσμενών συνεπειών που προκαλεί ο κορωνοϊός στην οικονομία οι επικεφαλής υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Οι επικεφαλής των δανειστών επιμένουν στη θέση που εκφράστηκε και σε επίπεδο κλιμακίων την περασμένη Δευτέρα σύμφωνα με την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.
Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μεταξύ 1ης Μαϊου και ψήφισης του νέου πτωχευτικού θα αποτελέσει ένα διάστημα άτυπης παράτασης της πρώτης κατοικίας, εκτός εάν υπάρξει παρέμβαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και παραταθεί η προστασία μέχρι το τέλος του έτους. Οι επικεφαλής ζητούν και τη λήξη της δυνατότητας ένταξης στη δικαστική προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη.
Πρόσθετο πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το γεγονός ότι η τρέχουσα αξιολόγηση που έχει να κάνει κυρίως με το πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας συνδέεται με την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των ANFA-SMP. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει η εκταμίευση εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης της και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στερηθεί πολύτιμης ρευστότητας σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.